Een b2b webshop starten, alles wat je moet weten

Het starten van een b2b (business-to-business) webshop kan een goede manier zijn om meer omzet voor je bedrijf te genereren en je zakelijke klanten beter van dienst te zijn. Er zijn alleen een aantal belangrijke verschillen tussen het starten van een b2b webshop en het starten van een b2c (business-to-consumer) webshop. In deze blog post bespreken we de basisprincipes voor het starten van een b2b webshop en wat je moet weten om er het meeste uit te halen. We zullen ook b2b en b2c shops vergelijken en de voor- en nadelen van elk bespreken.

b2b webshop starten
Geel

In dit blog:

Wat zijn de verschillen tussen een B2B- en een B2C webshop?

Een B2B webshop is een online winkel die producten of diensten aan andere bedrijven verkoopt. Een B2C webshop verkoopt producten of diensten aan consumenten. Er zijn verschillende belangrijke verschillen tussen deze twee soorten winkels, die we hieronder in meer detail bespreken.

Eigenschappen van een b2b webshop:

Een b2b webshop is een online winkel die producten of diensten aan andere bedrijven verkoopt. Een b2b webshop beginnen vereist een andere marketing- en verkoopaanpak dan een bussiness-to-consumer webwinkel beginnen, omdat je je eerder op andere bedrijven dan op particulieren richt. Met name op marketing gebied kun je het vaak met minder kosten af omdat deze klanten vaak al geïnteresseerd zijn in jouw product. De mogelijkheden om voor jouw zakelijke afnemers een b2b website op te zetten zijn eindeloos en een deel van deze mogelijkheden bespreken we verder in deze blog. De kans dat je zakelijke klanten meer en sneller bij je bestellen wordt groter bij een goed ingerichte b2b webshop.

Eigenschappen van een b2c webshop:

Een bussiness-to-consumer webwinkel is een online winkel die producten of diensten aan particulieren verkoopt. Het starten van een Bussiness-to-Consumer webwinkel vereist een andere marketing en verkoop aanpak dan het starten van een b2b webshop, omdat je je richt op particulieren in plaats van op andere bedrijven. Om deze particulieren te benaderen heb je een gedegen (online) marketingstrategie nodig om een attentiewaarde te creëren wat vaak hogere kosten met zich meebrengt. Daarnaast zijn de functionaliteiten in een b2c webshop in de regel minder uitgebreid dan in een b2b webshop, maar daarover later meer.

Wat zijn de voordelen van een b2b webshop?

Het grootste voordeel van een B2B webshop boven een gewone webwinkel voor consumenten is dat je je publiek kunt vergroten en functionaliteiten aan de webshop kun toevoegen die alleen voor je zakelijke afnemers van toegevoegde waarde zijn.

Door je te richten op bedrijven, kun je een geheel nieuwe markt aanboren van zakelijke klanten (handelaren) die geïnteresseerd zijn in je producten of diensten. Je kunt ook langdurige relaties met deze bedrijven opbouwen, wat kan leiden tot terugkerende klanten en doorverwijzingen.

Een ander voordeel van een B2B webshop is dat je een groter assortiment producten of diensten kunt aanbieden naast een gewone webshop. Omdat je je richt op bedrijven, kun je producten of diensten aanbieden die relevant zijn voor hun behoeften en interesses van die bedrijven. Dit kan je helpen meer klanten aan te trekken en je verkoop te stimuleren.

Tenslotte is een B2B webshop meestal kosteneffectiever in exploitatie dan een gewone webshop. Dat komt doordat je niet zoveel geld hoeft uit te geven aan marketing en reclame, omdat je je richt op bedrijven die al geïnteresseerd zijn in je producten of diensten.

Welke mogelijkheden heb je met een b2b webshop?

Een B2B webshop zoals wij deze aanbieden bestaat uit een groot aantal modules waarmee wij de webshop kunnen uitbreiden met een nog groter aantal functionaliteiten.
Welke modules we instellen wordt in samenspraak met jouw bepaald. Het maken van een b2b webshop is voor ons maatwerk. Geen bedrijf is hetzelfde en bij het bepalen van de functionaliteiten wordt jouw klant en zijn behoeftes centraal gesteld.

Dynamische prijzen module

Deze module maakt het mogelijk om je producten of diensten tegen verschillende prijzen aan te bieden aan verschillende zakelijke klanten. Dit kan je helpen je marges te vergroten en je zaak winstgevender te maken. Ook kun je bepaalde bedrijven een korting wilt geven, of als je verschillende prijzen wilt vragen voor verschillende hoeveelheden.

Klantspecifiek assortiment

Met deze module kun je verschillende producten of diensten aanbieden aan verschillende zakelijke klanten. Dit is handig als je verschillende producten of diensten hebt die voor verschillende bedrijven van belang zijn.

Met deze module kun je je zakelijke klanten in verschillende groepen groeperen. Dit is handig als je aan verschillende groepen klanten verschillende assortimenten wilt aanbieden.

Ook is het mogelijk om verschillende producten te voeren voor zowel consument als zakelijke klant als je een B2C webshop en B2B webshop in één dezelfde omgeving hebt.

BTW module voor zakelijke klanten binnen de EU

Deze module zorgt ervoor dat de juiste BTW wordt berekend voor zakelijke markt binnen de EU. Dit is een belangrijke module voor bedrijven, want hij zorgt ervoor dat ze het juiste bedrag aan BTW moeten betalen of geen BTW als het bedrijf beschikt over een geldig BTW nummer.

Verschillende prijzen per klant

Met een B2B webshop kun je ook verschillende prijzen aan verschillende klanten aanbieden op basis van hun volume of frequentie van bestellingen. Dit kan je helpen je marges te vergroten en je zaak winstgevender te maken.

Is WordPres / Woocommerce geschikt voor een b2b webshop?

Ja, absoluut!
WordPress en WooCommerce kunnen heel goed gebruikt worden om een b2b webshop te maken. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden als je deze platforms kiest te gebruiken. Ten eerste zijn WordPress en WooCommerce in eerste instantie ontworpen voor b2c winkels. Dat betekent dat ze strandaard misschien niet alle functies hebben die je nodig hebt voor een succesvolle b2b webshop. WordPress heeft bijvoorbeeld geen geïntegreerde handelaarsmodule standaad ingebouwd. Bij Mooi Online hebben we modules ontwikkeld en samengesteld waarmee we Woocommerce uit kunnen bouwen tot een krachtige b2b webshop met ongekende mogelijkheden.

B2C en B2B in één dezelfde webshop

Eén van de grootste voordelen van de b2b modules is dat je één webshop kunt hebben voor zowel de consument als de zakelijke markt. Hierdoor kunnen we met bovenstaande modules een b2c webshop helemaal aanpassen, denk hierbij aan de volgende e commerce functionaliteiten die we kunnen bouwen in één en dezelfde webshop:

Let er op dat dit enkele mogelijkheden zijn, neem gerust contact met ons op om jouw wensen te bespreken.

De belangrijkste verschillen tussen een B2C- en een B2B- webshop

Als je toch kiest voor een aparte b2b webshop denk dan dat er verschillen zijn waardoor je een andere benadering nodig hebt:

B2B winkels hebben meestal een hogere gemiddelde bestelwaarde. Bedrijven meer geïnteresseerd in de voordelen van je producten of diensten, terwijl consumenten meer geven om de kenmerken. Houd hier dan ook goed rekening mee in je marketingplan.

Ook een b2b webshop beginnen?

Als je een b2b webshop wilt beginnen dan kan er veel bij komen kijken. Er zullen veel keuzes gemaakt moeten worden over de mogelijkheden en het beschikbare budget. Hier denken we graag over met je mee.

In het algemeen zal het meer kosten om een b2b webshop op te zetten en te onderhouden dan een b2c webshop. De hogere winst uit verkoop aan bedrijven kan deze kosten echter compenseren.

Webshop met iDeal
Onze brochure ontvangen?

Vraag hem aan en ontvang onze PDF brochure direct in je mailbox!

Een b2b webshop beginnen, onze werkwijze

Bij Mooi Online hebben we veel ervaring met het bouwen van b2b webshops. We willen graag onze aanpak met je delen.

Voor we beginnen te bouwen bespreken we eerst wensen en mogelijkheden. Dan maken we een offerte, zodat je weet waar je aan toe bent, en dan beginnen we met het bouwen van de webwinkel. Op deze manier zul je niet voor verrassingen komen te staan.

We gebruiken WordPress en WooCommerce als basis, omdat we deze platforms door en door kennen. We hebben modules ontwikkeld waarmee we Woocommerce kunnen uitbouwen tot een krachtige b2b webshop met ongekende mogelijkheden. Op deze manier kun je één webwinkel hebben voor zowel de consumenten- als de zakelijke markt.

Voel je vrij om contact met ons op te nemen of om direct een offerte uit te brengen.

Wat kost een b2b webshop?

De kosten van een b2b webshop hangen helemaal af van je wensen. Van € 2.000 euro voor een eenvoudige webwinkel tot een veelvoud van dit bedrag voor een uitgebreide b2b webwinkel met uitgebreide functionaliteiten en een koppeling met je fulfilment bureau en ERP systeem.

Dit is dus niet eenvoudig in dit blog aan te geven, een b2b webshop leveren wij op maat. We gaan graag met je in gesprek, geven je handige tips en brengen graag een offerte uit.

B2B online winkels hebben andere behoeften dan B2C winkels, en dit vraagt om een andere benadering met een ander prijskaartje.

Brochure_MooiOnline_V2
Persoonlijke offerte ontvangen?
Vraag hem hier aan, we nemen binnen 1 werkdag contact met je op
Veel tevreden klanten gingen je voor
ben jij onze volgende klant?