Waar moet je aan denken bij het beginnen van een webshop?

Laat me raden, je wilt een eigen webshop laten ontwikkelen. Dan heb ik goed nieuws voor jou: dit is zeker niet moeilijk, maar het heeft wel een goede plan van aanpak nodig. Ben jij benieuwd naar de stappen waar je aan moet denken bij het opzetten van een succesvolle online business? Daar vertel ik je meer over in deze blog.

Website laten maken?
Geel

Bepaal je doelgroep

Laten we beginnen met een veel voorkomende fout die startende ondernemers maken: Ze willen iedereen van hun producten voorzien. Het is beter dat je je onderneming op een specifieke doelgroep richt, maar waarom? Hoe groter jouw doelgroep is, hoe moeilijker het wordt om deze doelgroep te bereiken.

Het kennen van je doelgroep is belangrijk zodat je de juiste informatie kunt verzamelen om je producten of diensten goed aan te kunnen bieden.

Buyer Persona’s samenstellen

Het opstellen van buyer persona’s kan je meer inzicht geven op de wensen van je doelgroep! Het is een denkbeeldig profiel dat een potentiële klant moet voorstellen. Zo wordt het makkelijker om je doelgroep te bereiken en helpen.

Steeds meer concurrentie op de markt

Het aantal Nederlandse webwinkeliers groeit, hierdoor neemt het aantal webshops ook toe. Dit zorgt voor meer concurrentie waardoor het moeilijker zal zijn om snel gevonden te worden. Jij wilt natuurlijk met je webshop je concurrenten verslaan, maar hoe?

Webshop met iDeal
Onze brochure ontvangen?

Vraag hem aan en ontvang onze PDF brochure direct in je mailbox!

SEO voor je webshop

Zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO genoemd (Search engine optimization) helpt je hierbij. Wij bij Mooi Online bieden SEO-pakketten, hiermee helpen wij jouw webshop hoger in Google te krijgen. Dit zal resulteren naar een betere vindbaarheid en een hogere plek dan je concurrenten. Vertel me meer!

Regels voor het online verkopen

Er zijn voor het online verkopen ook een paar wettelijke regels, deze zijn er om jou en je klanten te beschermen.
De regels hebben allemaal betrekking op: 

Wil je meer weten over alle wettelijke regels voor een webshop en wat ze nou precies inhouden? Meer informatie

Algemene voorwaarden opstellen

Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar is het wel verstandig dan? Ja, dat is het zeker! Je klanten weten zo namelijk precies waar ze aan toe zijn. In de algemene voorwaarden vermeld je wat de rechten en plichten zijn van jou en van je klanten.

Als een onderneming ervoor kiest om geen algemene voorwaarden te hanteren loopt deze wel een paar risico’s die voor hoge kosten zouden kunnen zorgen.

Op de website van WebwinkelKeur bieden ze jou gratis algemene voorwaarden voor je webshop!

Privacyverklaring

Zodra je persoonsgegevens verzameld van bezoekers ben je volgens AVG verplicht ze hierover te informeren. Dit doe je door middel van een privacyverklaring. Wat staat hier in? In zo’n verklaring wordt duidelijk gemaakt aan de bezoeker wat er met zijn of haar gegevens gedaan wordt.

Inschrijven bij de KvK

Wanneer je met je webshop winst maakt of gaat maken word je gezien als ondernemer. Dat betekent dat je verplicht bent je in te schrijven bij de KvK (Kamer van Koophandel). Als je een webshop hebt als hobby en hier niks aan verdient word je niet gezien als ondernemer en ben je niet verplicht je in te schrijven.

Voor welke domeinnaam ga je?

Bij het inschrijven moet je ook de domeinnaam opgeven, het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt. Kies een naam dat gemakkelijk te spellen is en duidelijk maakt wat je op je webshop aanbiedt. De naam moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

Als je je domeinnaam gekozen hebt, kijk dan even of deze nog beschikbaar is via het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Wil je door ons je webshop of website laten maken? Dan registreren wij de door jou gekozen domeinnaam voor je! 

Keurmerken voor je webshop

Met je webshop wil je natuurlijk vertrouwen winnen. Dit kan op verschillende manieren. Een van de grootste vertrouwen winners is het vermelden van een keurmerk in je webshop.

Het hebben van een keurmerk in je webshop is niet voor iedereen de eerste prioriteit. Dit is zonde want zo’n keurmerk brengt voordelen met zich mee. Zo zorgt het onder andere voor meer conversies. Een conversie is een actie waarvan je wilt dat je bezoekers deze uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan het opvragen van een offerte, inschrijven voor een nieuwsbrief of een aankoop doen in je webshop.

Klantencontact is belangrijk

Het bieden van een goede klantencontact kent alleen maar voordelen. Steeds meer bedrijven proberen de focus hierop te leggen, het wordt ook wel het visitekaartje voor je bedrijf genoemd. Het leidt tot een klanttevredenheid en dit is voordelig.

Tijdens de nazorg is klantcontact ook belangrijk. Klanten die een goede nazorg ervaren na hun aankoop, nemen sneller de beslissing om een herhaalaankoop te doen. Zo ontwikkel je loyale klanten.

Onder Klantencontact valt niet alleen het standaard telefonische contact of mail contact. Social media wordt hier ook voor gebruikt. Het plaatsen van foto’s, reageren op volgers en delen van berichten zijn voorbeelden hiervan. Klantcontact via social media zal je naamsbekendheid erg vergroten!

De juiste betaalmethodes voor op je webshop

Het is belangrijk voor je klanten dat ze op een veilige manier kunnen afrekenen. Veel Nederlandse webwinkeliers vinden iDeal een veilige betaalmethode daarom maken ze hier veel gebruik van.

Geef de klant opties

Probeer wel meerdere betaalmogelijkheden te bieden dan onder andere alleen iDeal. De klant zou een product bijvoorbeeld niet meer willen kopen als ze op jou webshop niet met hun gewenste betaalmethode kunnen afrekenen. Zodra je concurrent deze betaalmethode wel aanbiedt bestaat er een grote kans dat je je klant verliest aan je concurrent.

Betaalmogelijkheden voor in het buitenland

Als je (ook) in het buitenland wilt verkopen zorg er dan voor dat deze klanten kunnen betalen met hun favoriete betaalmethode. Onderzoek hoe je buitenlandse klanten het liefst afrekenen.

Mollie

Het is slim om je webshop te verbinden aan een betalingsprovider, een bekende provider is Mollie. Je klanten krijgen door middel van Mollie een ruim aanbod van betaalmogelijkheden.

Bij MooiOnline werken wij ook met Mollie. Laat je een webshop door ons bouwen, dan melden we je automatisch aan.

Voor welke verzendmethodes ga je?

Een snelle en goede levering is wat je je klanten wilt bieden om ze tevreden te houden. Daarom is het van belang dat je bedenkt hoe de verzending wordt geregeld.

Waarschijnlijk heb je al nagedacht over wat voor een soort webshop je wilt gaan beginnen. Of het bijvoorbeeld een eigen voorraad wordt (hierdoor moet je een opslag voor je producten vrijmaken omdat je ze zelf op voorraad houdt!) of een fulfillment. Een e-fulfillment zorgt ervoor dat je producten worden opgeslagen in het magazijn van een e-fulfilmentbedrijf. Jij hoeft dan niet zelf te zorgen voor het inpakken en verzenden van jouw producten, hun regelen dit voor jou!

Als je wel een eigen voorraad hebt kun je ervoor kiezen om samen te werken met verzendpartijen. Dit is in veel gevallen goedkoper en makkelijker dan dat je zelf de producten verstuurt naar klanten.

Reviews zijn belangrijk

Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten lezen eerst reviews voordat ze wat aanschaffen. Dit doen ze om meer vertrouwen te krijgen in het product dat ze willen kopen. Daarom is het slim om veel goede reviews te verzamelen.

consumenten zullen niet snel uit hun zelf een review achterlaten. Daarom is het als ondernemer goed om ze hiervoor uit te nodigen. Stuur bijvoorbeeld een verzoek wanneer de consument net gebruik gemaakt heeft van je product.

Slechte reviews

Maak je niet druk. Een slechte review kan ervoor zorgen dat jij je service kun verbeteren. En een enkel paar slechte reviews komen naast goede reviews ook weer betrouwbaarder over. Wat je wel altijd moet doen is op deze slechte reviews reageren, doe dit op tijd en een begripvolle manier.

Goede productpagina’s voor een betere vindbaarheid

Je productpagina’s zijn belangrijk voor je webshop, hier vinden namelijk de meeste stappen van de conversies plaats. Een goede productpagina zorgt ervoor dat je veel hoger geplaatst wordt in Google en hierdoor kun je sneller gevonden worden door potentiële klanten.

Snelheid van je webshop

Een snelle webshop is voor bezoekers aantrekkelijker. Dit is natuurlijk wat je wilt. Een aantrekkelijke webshop zal sneller voor conversie zorgen. Naast dat het voor conversies kan zorgen is het ook weer belangrijk voor een betere vindbaarheid!

Wij zorgen door middel van een cache plugin dat je niet alleen een mooie webshop hebt maar ook een snelle.

Een cache plugin is een vorm van tijdelijke geheugen. Er wordt een soort ‘foto’ gemaakt van je pagina en deze wordt laten zien aan je bezoeker. Hierdoor wordt de informatie sneller geladen.

Bereikbaar voor mobiel en tablet

Om ervoor te zorgen dat je webshop ook in een mooi formaat en functionerende versie op je mobiel en tablet wordt getoond is het handig als je webshop responsive is. Er wordt steeds meer op de telefoon of tablet geshopt dus als jou webshop niet responsive is loop je veel klanten mis.

Ook zorgen wij bij het bouwen van je webshop ervoor dat deze responsive is! Zodat je klanten ook gemakkelijk op hun mobiel of tablet je webshop kunnen bezoeken.

Je webshop beveiligen

Cybercriminaliteit neemt steeds meer toe. Criminelen worden professioneler en hierdoor weten ze vaker te slagen. Je klanten of jij als webshop eigenaar kan hier ook mee te maken krijgen. Daarom is het belangrijk dat je webshop beveiligd wordt hiertegen. Dit regelen wij ook voor jou!

Promoten van je bedrijf

Als je je webshop uiteindelijk online hebt staan wil je natuurlijk conversies (verkoop). Voor conversies heb je wel eerst bezoekers nodig die geïnteresseerd zijn in de product of dienst dat je aanbiedt. Wacht niet af totdat er eindelijk een product verkocht wordt, onderneem zelf actie! Je wilt natuurlijk zo hoog mogelijk in Google komen en ervoor zorgen dat toekomstige klanten bekend zijn met jouw webshop!

Hieronder hebben we een aantal goede promotie strategieën die je kunt inzetten

Veel tevreden klanten gingen je voor
ben jij onze volgende klant?
Brochure_MooiOnline_V2
Persoonlijke offerte ontvangen?
Vraag hem hier aan, we nemen binnen 1 werkdag contact met je op